top of page

Cağ Kebabı: Tabak Bitince Değil Siz Dur Diyence

Anadolu, coğrafyası itibariyle besi hayvancılığına oldukça elverişli bir noktada bulunuyor. Durum böyle olunca bu elverişlilik hayatın her alanına etki etmeye başlıyor. Tabi ki bu etki alanı öncelikle yeme içme alışkanlıklarını şekillendirmeye başlıyor.


İstatistiklere baktığımızda Türkiye'de en büyükbaş besi hayvancılığı yapılan şehrin Erzurum olduğunu görüyoruz. Peki bu ne demek? Lezzet, çeşitlilik ve yeme içme kültürünün yoğunluğu demek.

 

İşte tam da bu noktada Doğu Anadolu bölgesinin yüz ölçümü açısından en büyük şehri olan Erzurum'un özellikle et severler için vazgeçilmez bir lezzeti olan cağ kebabından bahsetmek gerekiyor.


Cağ Kebabı Sofrası Masa Düzeni

Cağ, kelime anlamı itibariyle şiş demek oluyor. Yani bir bütün halinde baktığınız zaman şiş kebap kulağa çok da farklı bir şey değilmiş gelebilir.


Fakat cağ kebabını diğer şiş kebap türlerinden ayıran çok büyük farklılıklar var.

 

Cağ Kebabı Ocakta Hazırlanışı Odun Ateşi

Cağ kebabı görüntü itibariyle henüz hazırlanma safhasındayken biraz döner, biraz da kokoreç gibi gözükse de aslında ikisi de değil. Birincisi döner gibi dikine duran bir ocakta değil yatay duran bir ocakta pişmesi, ikincisi de kokoreç gibi bağırsaktan değil de oğlak ve kuzu etinden yapılması. Servis kısmını ise bambaşka bir şekilde incelemek gerekir.

 

O zaman giriş cümlelerimizi daha fazla uzatmadan başlayalım cağ kebabını anlatmaya.


Cağ kebabı daha önce de bahsettiğimiz gibi oğlak ve kuzu etinin bir şişe aralarında iç yağı da olacak şekilde dizilmesinden ve odun ateşinde pişirilmesinden oluşturulmuş bir çeşit et yemeğidir. Bu da yetmez cağ kebabına, soğan, karabiber, tuz ve doğuda çok kullanılan reyhan baharatları da katılır ve 24 saatlik bir dinlenme süresince etin lezzetlenmesi sağlanır.


Bu arada şu uyarıyı da yapmadan geçmeyelim: Aşağı yukarı Yüzde 80 et yüzde 20 yağ ve baharatlar olacak şekilde hazırlanan cağ kebabı etin ve yağın kaynağı olan hayvandan ötürü bazılarınıza hoş kokmayabilir.


Cağ Kebabı Tabağı Şiş Ayran

Ateşten alınma safhasında cağ şişe takılır ve bıçakla kesildikten sonra masaya servis süreci başlar.


Görselde gördüğünüz gibi adetleri restorandan restorana fark edecek şekilde tabaklara sıralanan cağ kebapları genellikle yanında bol köpüklü ayran ve salata çeşitleriyle servis edilir.

Yanında garnitür olarak kara lahana vb. gibi malzemelerle de servis edilen cağ kebabını yemenin usulü ise bambaşka.


Cağ Kebabı Lavaş Şiş

Yanında size servis edilen lavaş ekmeğini cağ kebabının altına koyduktan sonra ufak bir dürüm yapıp şişten kebabı ayırıyorsunuz ve bu inanılmaz lezzetin keyfini çıkartıyorsunuz.


Fakat henüz daha bitmiş sayılmaz. Sizler tabaklarınızdaki cağ kebaplarını bir bir yerken bir süre sonra illaki bittiğini fark edeceksiniz.


Fakat cağ kebabı yemenin adetleri bitmiyor. Size kebabı servis eden servis elemanları siz yeterli demediğiniz sürece tabağınızdaki kebap sirkülasyonu devam ediyor.

Siz ne zaman ben doydum artık derseniz o zaman tabaktaki cağ kebabı trafiği sona eriyor.

 

Bizler her şehirde o şehrin olmayan yöresel yemekleri bulabileceğinizi fakat her yöresel yemeğin de en azından bir kere o yörede yenmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Dolayısıyla cağ kebabının da Erzurum'a ait bir yöresel yemek olduğunu bildiriyor ve eğer yiyecekseniz ve fırsatınız da varsa, yolunuz Erzurum'a düştüyse kesinlikle cağ kebabını denemenizi tavsiye ediyoruz.

 

Comments


Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

©2021, Let's Go Everyonee tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page